Robert Staszewski - Kancelaria Radcy Prawnego, Wroclaw

Divorce in Poland for Foreigners

Divorce is hard enough without a language barrier and cross-border rules on top of it. If you are a foreigner living in Poland, or part of a mixed-nationality couple, you may be able - and sometimes required - to divorce before a Polish court. As an attorney-at-law (radca prawny) in Wroclaw, I handle international divorce cases in English and explain, step by step, where you stand and what to expect.

This guide covers the questions foreigners ask most often: which court can hear the case, which law applies, what the grounds are, and how children and property are dealt with.

When can a Polish court hear your divorce?

Within the European Union, jurisdiction in divorce cases is governed by EU rules (the Brussels II ter Regulation). A Polish court will usually have jurisdiction if, for example, both spouses habitually reside in Poland, the respondent lives in Poland, or the applicant has lived here for a defined period before filing. Nationality can also be a basis.

In practice, if you live in Poland, a Polish court is often competent even if you married abroad or hold a different citizenship. Where more than one country could hear the case, the choice of where to file can affect timing, procedure and sometimes the financial outcome - so it is worth analysing before you start.

Which country's law applies?

Jurisdiction (which court) and applicable law (which country's rules) are two separate questions. Within most of the EU, the law applicable to divorce is determined by the Rome III Regulation. Spouses may, within limits, choose the applicable law; if they do not, it is usually the law of their shared habitual residence. A Polish court can therefore sometimes apply foreign law to the divorce itself, while Polish procedure governs how the case runs.

Grounds for divorce in Poland

Polish law does not offer a no-reason, same-day divorce. The court grants a divorce when there has been a complete and permanent breakdown of marital life (art. 56 of the Family and Guardianship Code). "Complete" means the emotional, physical and economic bonds between the spouses have ended; "permanent" means there is no realistic prospect of reconciliation.

The court will refuse a divorce in narrow situations, for instance if it would harm the welfare of the spouses' minor children, or if it is demanded by the spouse solely responsible for the breakdown and the other spouse objects.

Divorce with or without fault

A Polish court can grant a divorce without ruling on fault (usually faster, and possible when both spouses agree) or with a finding that one or both spouses are at fault for the breakdown. Fault can matter for maintenance between former spouses. Deciding whether to pursue a fault finding is a strategic choice that depends on your situation and goals.

Children - custody, contact and maintenance

If you have minor children, the divorce judgment also settles parental responsibility, where the children will live, contact arrangements and child maintenance (alimony). The guiding principle is the welfare of the child. Cross-border cases can raise additional questions, such as a parent planning to move abroad with the children, which need careful handling.

Division of property

Divorce can be combined with, or followed by, the division of the spouses' joint property - real estate, savings, a business or loans. For international couples this often involves assets in more than one country, which makes early planning and clear valuation important.

Practical points for foreigners

Documents from abroad (such as a marriage certificate) usually need a sworn translation, and sometimes an apostille. You do not always have to attend every hearing in person, and a lawyer can represent you throughout. Clear communication matters most here - I run these cases in plain English, so you always understand what is happening and why.

Need help with a company in Poland?

The first review of your case is free of charge. Tell me briefly what you need and I will explain your options and the next steps - in English.

Call +48 693 70 70 78  Email the office

Frequently asked questions

Can I get divorced in Poland if I married abroad?
Often yes. What matters for a Polish court is usually habitual residence or nationality, not where you married. If you live in Poland, a Polish court is frequently competent even if the marriage took place in another country. Your foreign marriage certificate will normally need a sworn translation.
Can a Polish court apply foreign law to my divorce?
It can. Jurisdiction and applicable law are separate questions. Under the Rome III Regulation the applicable law may be chosen by the spouses within limits, or is determined by their habitual residence. A Polish court may apply foreign law to the divorce while following Polish procedure.
Do both spouses have to agree to divorce in Poland?
No. A divorce can be granted even if one spouse objects, provided the court finds a complete and permanent breakdown of marital life. Agreement usually makes the process faster and allows a divorce without ruling on fault, but it is not a precondition.
Is there a "fault" divorce in Poland?
Yes. The court can grant a divorce without deciding fault, or with a finding that one or both spouses are at fault for the breakdown. Fault can affect maintenance between former spouses, so it is a strategic decision worth discussing in advance.
Do I have to attend the hearings in person?
Not always. Your attorney can represent you throughout the case, and not every hearing requires your personal presence. Some situations do call for your testimony, but much of the process can be handled on your behalf.
What happens to our children and property?
The divorce judgment settles parental responsibility, the children's residence, contact and maintenance, guided by the child's welfare. Joint property can be divided in the divorce or in a separate case. For international couples assets often sit in several countries, so early planning helps.

This article is general information and does not constitute legal advice. Every case is different - please consult a lawyer about your specific situation.